Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage is geen luxe!

Een zwangerschapsmassage ontspant niet alleen, maar heeft ook meerdere voordelen. Tijdens je zwangerschap is je lichaam continu aan het werk. Je hele lichaam moet werken om ruimte te maken voor je baby dat hij of zij zich kan ontwikkelen. Ondanks dat het vrouwelijk lichaam er voor gemaakt is, is en blijft het wel een redelijke belasting. Door het extra gewicht van je buik moeten je rug- en beenspieren harder werken, dit is ook een reden waarom er wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap het rustig aan te doen. Niet voor iedereen is dit mogelijk of gunt zichzelf die extra rust.
Een zwangerschapsmassage kan je helpen bij het opladen en ontspannen. Tijdens een massage maak je het stofje oxytocine aan, dit is het hormoon dat een tevreden, fijn gevoel geeft. Ook helpt oxytocine mooi bij het herstel van je lichaam. Daarnaast verbetert een massage tijdens zwangerschap de bloedsomloop naar al je organen en zo ook naar de placenta.

De voordelen van een zwangerschapsmassage

  • Een zwangerschapsmassage kan rugklachten, beenkrampen en bekkenpijn verlichten
  • Zwangerschapsmassage helpt je ontspannen. Hoofd en lichaam komen hierdoor helemaal tot rust
  • Zwangerschapsmassage geeft een vermindering van stress hormonen en verbeterd de aanmaak van geluks hormonen
  • Het helpt je dieper en beter te slapen
  • Ondersteunt het herstel en gezond functioneren van je lichaam. (zodra je hartslag rustig wordt en je ademhaling verdiept, verbetert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en je baby gaan
  • Je lichaam en brein leert je makkelijker te ontspannen, dit kan je ook helpen tijdens de bevalling
  • De baby profiteert mee van alle voordelen van een massage
Zwangerschapsmassage Deurne Massagepraktijk Jansen 1

Welke houding neem je aan tijdens een zwangerschapsmassage?

Op je buik liggen gaat vaak niet. Gelukkig zijn er verschillende andere manieren om gemasseerd te worden tijdens je zwangerschap. Tijdens een zwangerschapsmassage zal je op de zij liggen met een voedingskussen, je lichaam zal hierbij ondersteunt worden door kussens. De therapeut kent de technieken om deze houding en al je spieren los te maken en te ontspannen.

Wanneer niet een massage tijdens je zwangerschap?

Massage tijdens de zwangerschap gepland, breng dan altijd de masseuse of masseur op de hoogte van gezondheidsklachten en overleg indien u twijfelt eerst met de verloskundige of gynaecoloog of een massage veilig is.

  • Houdt je vocht vast tijdens je zwangerschap massage kan je goed helpen om vocht af te drijven het is alleen belangrijk om te weten of je bloeddruk gezond is.
  • Heb je een hoge bloeddruk, hartklachten, trombose, spataderen of ben je extreem vermoeid misselijk en gebruik je medicijnen tijdens je zwangerschap.
  • Indien er een verhoogd risico is op een vroeg geboorte, miskraam of het loslaten van de placenta.

Tijdens een correcte zwangerschapsmassage hoef jij je geen zorgen te maken dat de bevalling opgewekt zal worden.

Zwangerschapsmassage Deurne Massagepraktijk Jansen

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493–242121 of stuur een e-mail naar info@massagepraktijkjansen.nl

Veel gestelde vragen over zwangerschapsmassage

Een zwangerschapsmassage kenmerkt zich door de zachte massagetechniek. De massage is geheel pijnvrij. Het is belangrijk om een zwangerschapsmassage te ondergaan bij een kundige masseur, hij of zij moet namelijk de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder ontwijken. Door stimuleratie van bepaalde drukpunten op het lichaam zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.

Gedurende het eerste trimester wordt afgeraden een zwangerschapsmassage te nemen, dat geldt ook voor gewone massages. Reden hiervoor is dat bij massages  veel afvalstoffen vrijkomen, deze kunnen in de eerste maanden schadelijk zijn voor je baby. Vanaf het tweede trimester (week 14) kan je zo veel zwangerschapsmassages nemen die je wilt.

Je kunt kruiden, ofwel aromatherapie, met veel voorzichtigheid gebruiken tijdens een zwangerschapsmassage. Je moet je dan goed weten welke kruiden je kan gebruiken. Rozemarijn en salie kunnen bijvoorbeeld krampen veroorzaken.

Een warmtemassage, bijvoorbeeld een hot stone-massage, wordt sterk afgeraden voor zwangere vrouwen. Hier horen ook massages op warmtekussens bij. Hierbij komen namelijk ontzettend veel afvalstoffen vrij, die eventueel in de baarmoeder terecht kunnen komen.

Het is altijd een goed idee om eerst met je verloskundige te overleggen voordat je een zwangerschapsmassage boekt. Vooral als je last hebt van lage of hoge bloeddruk is dit belangrijk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage ook meestal afgeraden.

Krijg je voor de eerste keer een zwangerschapsmassage? Dan heb je waarschijnlijk eerst een gesprek met de masseur. Er zullen je vragen gesteld worden over het verloop van je zwangerschap, klachten en kwaaltjes waarmee je te maken hebt gehad.

De masseur zal waarschijnlijk zo veel mogelijk je buik vermijden, maar meer nadruk leggen op je benen, rug, voeten en banden. Je benen kun je tijdens de zwangerschap vocht vasthouden en kunnen sneller vermoeid raken. De masseur zal rekening houden met je zwangere lichaam, en daardoor iets zachter masseren met minder harde druk. Voelt iets niet goed, word je misselijk, krijg je het te warm of te koud tijdens de massage? Geef het dan gelijk aan.