Triggerpointmassage

Triggerpoints, wat eigenlijk gewoon spierknopen zijn, zijn heel gemakkelijk te behandelen, namelijk door een triggerpointmassage. Het gaat om lokale spierkrampen die door gebrek aan doorbloeding en zuurstof zorgen voor een overgevoelige plek. Je herkent deze vervelende plekjes als harde bobbels of ‘strengetjes’ welke mogelijk een uitstralende pijn geven wanneer je de spier gebruikt, hem oprekt of compressie uitoefent op de spierknoop.Triggerpointmassage Massagepraktijk Jansen

Triggerpoints kunnen in alle spieren ontstaan in het hele lichaam, maar duiken vaak op vaste plaatsen op. Namelijk daar waar het zenuwstelsel de informatie op spieren overbrengt. De oorzaak is vaak te herleiden naar een overbelasting of trauma zoals een operatie of ongeluk maar ook stress of te weinig beweging kunnen de boosdoener zijn. Ook slechte voeding kan een klein aandeel hebben in het geheel.

In normale ruststand is de spier niet uitgerekt en ook niet samengespannen, wanneer je overbelasting onder de loep legt, blijkt dat sommige spiervezels zich meer samentrekken op één plek dan het omringde gebied. Dat zorgt voor lokale verdikking en slechte doorbloeding wat leidt tot een ophoping van afvalstoffen en verklevingen, dat noemen we triggerpoints, de veroorzakers van stijve spieren.

Uitstraling

Triggerpointmassage uitstraling Massagepraktijk JansenElk triggerpoint is uniek en heeft een specifiek gebied waar pijn uitstraalt, vaak een ander gebied dan de precieze plek van de spierknoop zelf. Heb je er een in je kleine bilspier bijvoorbeeld, dan kan pijn zelfs uitstralen tot in de enkel en hoge spanning in de monnikskapspier kan op zijn beurt weer leiden tot hoofdpijn.

Wat ook voorkomt, is dat de therapeut een spier behandelt die je ergens anders voelt. Neem als voorbeeld het schouderblad terwijl de pijn in de arm optreedt. Oftewel: Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon. Vage klachten zijn ineens verklaarbaar en behandelbaar!

Oorzaak ontstaan triggerpoint

 • Het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging
 • Het langdurig statisch aanspannen (bijvoorbeeld het zitten met opgetrokken schouders)
 • Kortdurende zware inspanning (zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
 • Verkeerde houding
 • Stress
 • Lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil, bekkenscheefstand, platvoeten)
 • Plotselinge schokken, valpartijen, botsingen en operaties
 • Injectie in een spier

 

Triggerpointbehandeling

Wanneer we het hebben over triggerpointbehandeling, dan is dat niet één behandeling op zich. Dat kan op diverse manieren; namelijk met (zelf)massage, dry needling, cryotherapie en rektechnieken. Massagepraktijk Jansen geeft voorkeur aan de manuele behandeling (massage) volgens de methode van Clair Davies. Dat vermindert of verhelpt pijn en het is een zeer effectieve oplossing waarmee je zelf invloed uitoefent op klachten. Naast behandeling door de therapeut, is het ook de bedoeling dat je aan de slag gaat met zelfmassage. Het slagen is namelijk afhankelijk van het consequent toepassen daarvan, minimaal twee keer per dag een paar minuten.

Triggerpointmassage bij Massagepraktijk Jansen in Deurne

Termijn waarin pijnklachten verlichten

 • Acute klachten                        Vrijwel direct
 • Meeste klachten                     Binnen 3 tot 10 dagen
 • Chronische klachten               Binnen 6 weken

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493–242121 of stuur een e-mail naar info@massagepraktijkjansen.nl

Een trigger point massage is bedoeld om trigger points, ofwel spierknopen, te verlichten en kan helpen bij verschillende klachten. Een trigger point kenmerkt zich door bewegingsbeperking, krachtverlies en pijnklachten en kan worden behandeld met diepwerkende massagetechnieken.

De lichamelijke overbelasting is zeer sterk vertegenwoordigd in onze praktijk. Als gevolg hiervan blijft de spier langdurig in aangespannen toestand. Dit leidt lokaal tot een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de verkramping nog verder toeneemt. Uiteindelijke ontstaat een pijnlijke verdikking in de spier, ofwel een triggerpoint.

Onze praktijkervaring wijst uit dat psychische factoren een grote rol spelen bij pijn door triggerpoints. Dit komt doordat triggerpoints ontstaan op plekken waar de doorbloeding is afgenomen. De doorbloeding wordt overal in het lichaam geregeld door het zelfstandige zenuwstelsel dat wordt aangestuurd vanuit de hypothalamus in de hersenen. De hypothalamus heeft sterke verbindingen met emotionele centra in de hersenen, zoals de amygdala.

Bepaalde emoties (vooral zelfopgelegde druk en weggedrukte gevoelens) kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel langdurig zorgt voor verminderde doorbloeding in bepaalde lichaamsdelen. Triggerpoints zijn dan het gevolg.

 • Een triggerpoint in een spier houdt de gehele spier op spanning. Dit leidt tot een pijnlijke stijfheid en klachten.
 • Door hoge spanning in de spier oefent de aanhechting van de spier (pees) meer trekkracht uit op het bot wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen.
 • De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen.
 • Tenslotte kunnen triggerpoints vanwege hun afgeleide pijn de oorzaak zijn van hoofdpijn of pijn aan de armen, benen, hoofd en romp.

Triggerpoints zijn niet moeilijk te vinden bij jezelf, zolang je op de goede plaats zoekt. Probeer het eens: plaats je vingers boven op je schouder op moninkkapspier. Geef redelijk stevige druk. Beweeg nu zonder over de huid te wrijven van achter naar voren heen en weer. U zult een verharding voelen die pijnlijk kan zijn wanneer u er flink druk opgeeft. Dit is één van de triggerpoints in de monnikskapspier. Soms zijn ook strakke spierstrengen voelbaar, die onder uw hand weg springen. Deze spierstrengen ontstaan door aanwezige triggerpoints.

Na de triggerpointmasssage zal instructies meegeven worden hoe je zelf zo’n triggerpoint kan behandelen. Je kunt dan zelf merken hoe dit je herstel bevordert. Wanneer massage hulpmiddelen gewenst zijn dan kunnen we deze aan je uitlenen of verkopen. Denk hierbij aan triggerpointballen.