Massagevorm bindweefselmassage

De laag tussen spieren en de huid, dat noemen we het bindweefsel. Een laag die soms wat extra aandacht behoeft door middel van een bindweefselmassage, ook wel reflexzonemassage genoemd. Dit omdat er zich in het lichaam bepaalde plekken bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Stimuleer je deze zones, dan doet dat hetzelfde met het orgaan en verdwijnen blokkades. De prikkels geeft Massagepraktijk Jansen door middel van verschillende manuele technieken. Dat varieert van een stevige behandeling, welke pijnlijk kan zijn, tot het rollen van de huid wat de huid en het bindweefsel stimuleert.

Head zones Massagepraktijk Jansen

Effect van een bindweefselmassage

Het resultaat? Een betere doorbloeding wat op zijn beurt weer effect heeft op de staat van het bindweefsel. Verklevingen kunnen verminderen en de zenuweinden krijgen een prikkel. Het effect daarvan werkt zelfs door tot andere delen van het lichaam want elk inwendig orgaan heeft een projectiegebied op het bindweefsel vlak onder de huid.

Hoe lang de behandeling duurt, dat is natuurlijk afhankelijk van de klachten maar normaal betreft het zo’n tien minuten tot maximaal drie kwartier. Reageer je sterk op de behandeling, dan zal deze logischerwijs kort zijn, dat komt door de mate van de bindweefselproblemen. Soms kiezen onze therapeuten dan voor een minder intense techniek, welke wat vaker wordt toegepast.

Tip: boek aansluitend een ontspanningsmassage want een bindweefselbehandeling is niet prettig.

Bindweefselmassage | Massagepraktijk Jansen in Deurne

Wat kun je verwachten van een bindweefselmassage?

De massagetechniek lijkt op die van de Zweedse massage: er worden langzame strijktechnieken gecombineerd met druktechnieken, uitgevoerd bij de armen, rug, benen en de voeten. Lichte strijkingen, rollende bewegingen en het oppakken van de huid; verschillende technieken komen aan bod tijdens de behandeling. Spieren worden opgewarmd en onderhuidse spierverklevingen worden verlicht. Spierverklevingen ontstaan wanneer de celwanden slecht in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Het masseren van het bindweefsel zorgt dus voor verbetering van de doorbloeding. Je kunt deze massage natuurlijk ook ondergaan wanneer je gewoon van een stevige massage houdt: het is verkwikkend voor de geest en heilzaam voor het lichaam.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493–242121 of stuur een e-mail naar info@massagepraktijkjansen.nl

Cellulite massage - Massagepraktijk Jansen

Veel gestelde vragen over bindweefselmassage

De focus ligt bij een bindweefselmassage niet zozeer op ontspanning, maar vooral op het herstelvermogen van de huid. Deze stevige massage is bijvoorbeeld geschikt wanneer je een sportblessure hebt opgelopen of wanneer je rugpijn maar niet weg lijkt te willen gaan. Verwacht veel druk, want je dieper gelegen huidlagen worden gemasseerd om spierspanningen en chronische pijnen te verlichten.

Beschouw bindweefsel als ‘cement’ dat organen, spieren en gewrichten met elkaar verbindt en ondersteunt. Bindweefsel is daarnaast verantwoordelijk voor de opname van zuurstof, het transport van afvalstoffen en de warmte-isolatie in je lichaam. Met een bindweefselmassage worden er bindweefselcellen (de fibroblasten) aangezet tot vernieuwing. Met deze massage wordt de productie van collageen en elastine geactiveerd, wat ervoor zorgt dat de huid verstevigt en verjongt. Een bindweefselmassage is daarom ook prima geschikt voor het behandelen van cellulite op bijvoorbeeld je benen of bij striae.

Nu vraag je je misschien af: waarom zou ik mezelf zo’n pijnlijke massage aandoen? Nou, er staat ook iets tegenover! Een bindweefselmassage kan namelijk leiden tot:

  • Een betere doorbloeding van je huid
  • Verbetering van de stevigheid en kleur van je huid
  • Verbeterde opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen in je huid
  • Vermindering van rimpels, littekens en fijne lijntjes
  • Vermindering van verklevingen en ontstekingen van het bindweefsel, zoals cellulitis
  • Stimulering van je lymfevatensysteem, wat afvalstoffen en vocht afvoert
  • Stimulering van de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid elastisch en stevig houdt
  • Stimulering van je zenuwstelsel
  • Verlichting van gewrichtsproblemen
  • Verlichting van pijnklachten zoals migraine

Ook je benen kunnen baat hebben bij een bindweefselmassage. Zo kan de behandeling bindweefsel losmaken dat onderhuids aan elkaar is gaan plakken, lichte ontstekingen verminderen en de afvoer van afvalstoffen stimuleren. Dit kan leiden tot een vermindering van cellulite, oftewel een sinaasappelhuid, maar ook van cellulitis, een ontsteking van het bindweefsel. Ook fijn: een bindweefselmassage helpt ook goed bij vermoeide benen! De verbeterde bloedcirculatie en afvoer van lymfevocht zorgt ervoor dat je benen minder zwaar aanvoelen.

Omdat een bindweefselmassage best belastend kan zijn voor je lichaam en er afvalstoffen kunnen vrijkomen, zijn er ook gevallen waarin de behandelaar je zo’n massage afraadt. Je kunt beter geen bindweefselmassage nemen bij:

  • Problemen met bloedstolling, bijvoorbeeld vanwege medische aandoeningen of medicatie
  • Een hoge bloeddruk
  • Kanker en chemotherapie
  • Hartklachten
  • Koorts en griep
  • Trombose
  • Een beschadigde huid met wondjes en schaafplekken
  • Ernstige ontstekingen en infectieziektes
  • Eczeem
  • Artritis
  • Zwangerschap

Heb jij lichamelijke klachten of ben jij zwanger? Dan is het verstandig om een behandeling eerst te overleggen met huisarts.

Wil jij jezelf een bindweefselmassage geven? Dit kan best lastig zijn. Zorg daarom dat je je altijd goed inleest, wanneer je hiermee aan de slag gaat. Als je goed op internet zoekt, zul je zien dat sommige masseurs ook korte instructievideo’s aanbieden. Hou deze video ernaast terwijl je je zelf een bindweefselmassage geeft.