Ontspanningsmassage of massagetherapie?

Dat de ene massage de andere niet is, is een feit. Er zijn vele soorten, ieder met hun eigen invalshoek. Los daarvan zijn er ook nog verschillen tussen massagetherapie en ontspanningsmassage. Wat dat verschil precies is, zegt de naam eigenlijk al: een ontspanningsmassage is algemeen bedoeld om je lichaam en geest tot rust te brengen, massagetherapie beantwoordt een hulpvraag.

Omdat er onduidelijkheid bestaat over wat waarbij hoort, lees je hier hoe het zit.

Ontspanningsmassage of massagetherapie? Massagepraktijk Jansen Deurne

Wat is een ontspanningsmassage?

Door een ontspanningsmassage voel je je rustig, maar stiekem wordt je lichaam hard aan het werk gezet. Er komt warmte vrij, in combinatie met de druk die wordt uitgeoefend zorgt die voor afname van spierspanning. Je bloedvaten verwijden zich, dat houdt in dat de doorbloeding toeneemt in het gemasseerde gebied, hierdoor worden huid, spieren en pezen flexibeler, is je lichaam beter in staat om afvalstoffen af te voeren en vindt er meer aanvoer van zuurstof plaats. Bonus is dat er endorfine vrijkomt waardoor je je gelukkiger voelt.

Een ontspanningsmassage is in beginsel niet gericht op het aanpakken van lichamelijke klachten maar dat betekent niet dat het geen positief effect heeft op eventuele kwalen. Door stress kan je allerlei lichamelijke klachten ontwikkelen, denk maar eens aan slapeloosheid, hoofdpijn of spierpijn. Soms heb je niet eens in de gaten dat je daar last van hebt, het hoort er een soort van bij en is onderdeel van een algeheel gevoel van verminderde energie. Door een ontspanningsmassage komt je geest tot rust en ga je jouw lichaam meer voelen. Hierdoor kan je je gerichter ontspannen waardoor de klachten de kans krijgen te verdwijnen.

Wat is een therapeutische massage?

Massagetherapie is een overkoepelende naam voor een scala aan massagetechnieken. Het belangrijkste doel van een therapeutische massage is het verhelpen of verminderen van klachten. Omdat het herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt, kan er zelfs verbetering komen in al lang bestaande problemen.

De intake voor een therapeutische massage is uitgebreider dan die voor een ontspanningsmassage. Dat is nodig om duidelijk te krijgen waar de behandeling op moet aanhaken. Jij hebt een hulpvraag en die kan op verschillende vlakken liggen. In sommige gevallen is één behandeling voldoende, maar meestal is er in het geval van therapeutische massage een serie nodig.

Denk bijvoorbeeld aan een bindweefselmassage, triggerpointmassage, manuele lymfedrainage of sportmassage.